Головне меню
Цього дня 9 листопада 1962 року

вийшов указ Президії Верховної Ради УРСР, згідно з яким: «Беручи до уваги побажання трудових колективів міста та області Президія ВР УРСР постановила: перейменувати м. Станіслав на Івано-Франківськ, а Станіславську область на Івано-Франківську».

Перейменування приурочили до 300-річчя з дня заснування міста і на честь видатного українського письменника Івана Франка.

Івано-Франківськ, безсумнівно, цікаве місто. Такою також є його назва, а точніше, історія його назв.
Як відомо з історії, Івано-Франківськ був заснований у 1662 році, вірніше, в середині XVII століття, тому що точної дати заснування міста ніхто не знає. Заснував його коронний гетьман Речі Посполитої Станіслав Потоцький, прозваний Реверою. Саме на честь цього шляхтича місто й отримало назву “Станиславів”, яка й проіснувала до 1962 року. Вона була політично “правильною” з усіх боків, що не давало жодній владі об’єктивного приводу до її зміни (що не стосується ідеології радянської. Тоді назва вважалася дещо некоректною, мовляв, гнобителі українців буржуазні феодали Потоцькі не мають права на згадку в назві повноцінного радянського міста).
Сама версія назви міста кілька разів змінювалася з “Станиславів” на “Станіслав”, і навпаки. Це пов’язано з вимовою слова в польській та австрійській мовах. Тобто, коли місто було під владою Польщі (це відбувалося з 1662 до 1772 років та з 1918 до 1939 років), воно іменувалося Станиславовом, а при Австрії (з 1772 до 1918 років) мало назву Станіслав. За радянської влади було повернено австрійську назву Станіслав, але ненадовго (назва мала місце з 1939 до 1962 років) через згадані вище причини.
Потреба перейменувати місто гостро “висіла” над радянською владою після війни. На початку 50-их років виникали пропозиції дати місту назву на честь Сталіна. В 1950 році обласна рада звернулася до верховної ради УРСР з пропозицією надати місту ім’я того, хто приєднав його до Української Радянської держави - генерального секретаря ЦК КПРС Йосипа Сталіна, перейменувати місто в Сталінськ-Прикарпатський. Також в ті роки витали назви Сталінград-Карпатський, Сталінокарпатськ та Прикарпатськ-Сталіно. На щастя, пропозицію відхилили. Ми можемо тільки гадати про причину виникнення таких планів. Можливо, це була спроба улестити підстаркуватого Сталіна, а, можливо, мета була набагато більшою - завдати удару в саме серце повстанського руху УПА.
Утім, потреба в перейменування міста не зникала, тому 9 листопада 1962 року вийшов указ Президії Верховної Ради УРСР, згідно з яким: “Беручи до уваги побажання трудових колективів міста та області Президія ВР УРСР постановила: перейменувати м.Станіслав на Івано-Франківськ, а Станіславську область на Івано-Франківську”. Важко сказати, чому об’єктом вшанування в назві міста був вибраний саме Іван Франко. На мою думку, об’єктивних причин було декілька:

Особистість Івана Франка прекрасно протиставлялася Станіславу Потоцькому
Іван Франко не був чужою людиною для краю, він часто бував там, а деякий час навіть жив у місті
Відомого українського письменника поважала як радянська ідеологія, так і українська національна, тому перейменування міста на його честь не мало викликати особливих невдоволень у суспільстві.


Наступного року повинно виповнитися 50 років з дня перейменування міста. Не можна не сказати, що за цей час вона органічно вписалася в його життя. Все рідше і рідше виникають пропозиції повернути місту колишню назву.

Автор - Антон Процюк. При підготовці статті були використані матеріали Української Вікіпедії, офіційного сайту газети "Галицький кореспондент" та сайту ivfrankivsk.if.ua

Популярные темы

09.11.2015, 19:28
Цього дня 9 листопада 1962 року
13.11.2015, 00:05
Цього дня 13 листопада 1905 року
11.11.2015, 09:46
Цього дня 11 листопада 1900 року
13.11.2015, 00:05
Цього дня 13 листопада 1918 року
Ніхто не наважився залишити свій коментар.
Будьте першим, поділіться думкою з іншими.
omForm">
avatar